Inception, hit the Box Office, o pelicula profunda dar nu “grea”

Regizorul Cristopher Nolan vine cu recomandari extrem de bune, avand in CV atat mult apreciatul “The Dark Knight” din 2008, cat si filme profunde si destul de complexe, precum “The Prestige”, “Insomnia” sau “Memento”. Daca ati vazut aceste ultime 3 pelicule, stiti la ce sa va asteptati in cazul lui “Inception”… sau poate ca nu?

Tema viselor si a distinctiei dintre realitate/lumea viselor a fost tratata atat de mult in filme, incat a devenit rasuflata. Fie ca e vorba de “The Good Night” sau de “The Cell”, am descoperit ca unele persoane prefera sa traiasca in lumea viselor decat in realitate, in vreme ce anumiti criminali pot fi chiar prinsi intr-o sesiune rapida de REM.

“Inception” vine cu un concept extrem de interesant: furtul de idei/spionaj industrial in mintea unei victime sus puse, in timp ce aceasta viseaza. Agentul Cobb (Leonardo DiCaprio) este cel mai experimentat “hot din vis”, care impreuna cu o echipa formata din Arthur (Joseph Gordon-Levitt), Ariadne (Ellen Page), Eames (Tom Hardy), Saito (Ken Watanabe) si Yusuf (Dileep Rao) incearca un nou procedeu: Inception.

Acesta presupune “plantarea” unei idei in mintea unei persoane, mostenitorul miliardar Robert Fischer (Cillian Murphy), astfel incat victima sa creada ca ideea ii apartine. Interesant este faptul ca Nolan si-a stratificat aceasta realitate paralela a viselor dupa niste reguli destul de bine stabilite. Astfel, intr-un vis de nivel 1, 5 minute din viata reala inseamna o ora, iar daca persoanele din visul de nivelul 1 adorm, ele pot intra intr-un vis de nivel 2.

Din nivelul 2 se poate ajunge la nivelul 3 si asa mai departe. Cu cat se adanceste aceasta patrundere, cu atat subconstientul “victimei” va riposta mai vehement, depistand intrusii din mintea sa. Agentul interpretat de DiCaprio este un expert in acest domeniu, dar este bantuit de Mal (Marion Cotillard), sotia sa moarta, care apare in mintea sa si a miliardarului care viseaza, amenintand sa distruga intreg planul.

Desi IMDB da nota 9.2 acestui film, nu ar trebui sa ne grabim prea tare in a judeca “Inception” drept o capodopera. Soundtrack-ul lui Hans Zimmer merita cu desarvasire nota 10, pastrand aceleasi orchestratii maiestuoase din “The Dark Knight” sau trilogia “Piratii din Caraibe”. Scenariul este de nota 10 de asemenea, dar o persoana bine documentata in legatura cu aceast pelicula va pleca dezamagita in urma “experientei IMAX”.

Nu efectele vor fi cele care va vor dezamagi, ci felul in care “Inception” va testeaza mintea… Vedeti voi, americanii au considerat acest film drept “greu de inteles”, pe cand noi il vom numi doar “foarte profund” si putem declara cu mana pe inima ca nu facem parte din acel 99% din public care declara ca “trebuie sa mai vada o data Inception pentru a-l intelege”. Per total, productia lui Nolan este de nota 8, desi are categorii in care poate primi lejer nota maxima.

Casting:

  1. Leonardo DiCaprio     …     Cobb
  2. Joseph Gordon-Levitt    …     Arthur
  3. Ellen Page    …     Ariadne
  4. Tom Hardy    …     Eames
  5. Ken Watanabe    …     Saito
  6. Cillian Murphy    …     Robert Fischer
  7. Tom Berenger    …     Peter Browning
  8. Marion Cotillard    …     Mal
  9. Michael Caine    …     Miles

Producator: Christopher Nolan, Emma Thomas

Regizor: Christopher Nolan

Buget: $160.000.000

Incasari: $414.655.000

Soundtrack: Hans Zimmer

Sursa foto

Related posts:

  1. Campionii Box Office-ului: “Inception” din nou pe primul loc, “Dinner for Schmucks”, surpriza de weekend

Leave a Reply